Perbezaan CCRIS dan CTOS: Faktor Yang Mempengaruhi Kredit Anda

Sebelum kami mulakan, kami akan menerangkan terlebih dahulu beza Central Credit Reference Information System (CCRIS) yang dikendalikan oleh Bank Negara dan Credit Tip-Off Sdn Bhd (CTOS) yang dikendalikan syarikat swasta. Kami sediakan infografik mudah untuk anda mengetahui perbezaan CCRIS dan CTOS seperti di bawah ;Perbezaan-CCRIS-CTOS

Secara mudahnya, kita boleh simpulkan bahawa CCRIS lebih berfokus ke arah kewangan peribadi manakala CTOS ke arah profesional/kerjaya/bisnes.

Apakahย faktor yang mempengaruhi markah kredit anda?

Secara amnya, institusi kewangan fokuskan kepada faktorย 5K : Karakter, Kapital, Kapasiti, Kondisi dan Kolateral.

1. Karakter

Aspek ini diambil kira daripada layanan anda terhadap pinjaman. Setiap bank mempunyai kaedah mereka yang tersendiri. Sekiranya anda bayar tepat pada waktunya, anda akan peroleh Skor A untuk kebolehan anda untuk membayar semula pinjaman. Mereka turut mengambil kira latar belakang perniagaan dan pekerjaan.

2. Kapital

Aspek ini diambil kira melalui wang simpanan mahupun pelaburan yang anda ada. Lagi besar simpanan/pelaburan yang anda ada, lagi rendah risiko yang pihak bank ada untuk memberi pinjaman kepada anda.

3. Kapasiti

Aspek ini menunjukkan jumlah pendapatan yang anda peroleh dan secara tidak langsung menentukan sama ada anda mampu atau tidak untuk melunaskan hutang anda kemudian. Jadi, anda perlu pastikan agar anda mempunyai aliran tunai yang mencukupi.

4. Kondisi

Aspek ini dilihat dari segi tujuan pinjaman dibuat. Sama ada untuk pengubahsuaian rumah, menyelesaikan hutang mahupun membeli aset. Setiap pinjaman membawa perkiraan risiko yang berbeza.

5. Kolateral

Aspek ini menunjukkan jumlah aset yang mampu digunakan sebagai cagaran kepada pinjaman. Sebagai contoh hartanah dan kenderaan. Jadi seandainya anda gagal untuk melunaskan hutang anda, anda masih mampu menggunakan aset yang ada sebagai cagaran.

Pastikan anda memahami dan menjaga kesemua 5 aspek penting ini bagi memastikan anda dapat tawaran pinjaman dengan interest terbaik daripada pihak bank.

P/S: Dapatkan Servis daripada Agensi Kami, bagi menguruskan pinjaman peribadi anda.!

Kredit :ย https://hartabumi.com

 

 

 

 

 

Advertisements

SIAPA LAGI MAHU KAMI BANTU URUSKAN PINJAMAN PERIBADI TANPA PERLU WALK IN KE BANK !

Musim persekolahan menjelang tiba, banyak kelengkapan anak-anak yang perlu disediakan. Tambahan pula harga barang anak sekolah sekarang bukan macam dulu lagi.
.
Dah mahal tambah pula dengan GST. Simpanan yang ada pun masih tak cukup nak cover kelengkapan anak.
.
Dengan bank yang sentiasa penuh macam pasar malam.
Takut tak sempat nak guna beli kelengkapan sekolah anak.
,
SERABUTNYA…๐Ÿ˜ฉ๐Ÿ˜ฉ๐Ÿ˜ฉ

======================

Tak usah bimbang tuan-tuan/puan-puan,hubungilah kami,
Kami sedia membantu tuan/puan untuk selesaikan masaalah seperti diatas.๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž
.
Oh jangan risau, tak perlu ragu-ragu kami bukan Ahloang, atau bang Ngah. Kami adalah Agensi yang uruskan Pinjaman Sepenuhnya Dari Bank Malaysia.
.
Anda di alu-alukan untuk memohon melalui kami ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

.
Musim persekolahan menjelang tiba, banyak kelengkapan anak-anak yang perlu disediakan. Tambahan pula harga barang anak sekolah sekarang bukan macam dulu lagi.
.
Dah mahal tambah pula dengan GST. Simpanan yang ada pun masih tak cukup nak cover kelengkapan anak.
.
Dengan bank yang sentiasa penuh macam pasar malam.
Takut tak sempat nak guna beli kelengkapan sekolah anak.
,
SERABUTNYA…๐Ÿ˜ฉ๐Ÿ˜ฉ๐Ÿ˜ฉ

======================Tak usah bimbang tuan-tuan/puan-puan,hubungilah kami,
Kami sedia membantu tuan/puan untuk selesaikan masaalah seperti diatas.๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž
.
Oh jangan risau, tak perlu ragu-ragu kami bukan Ahloang, atau bang Ngah. Kami adalah Agensi yang uruskan Pinjaman Sepenuhnya Dari Bank Malaysia.
.
Anda di alu-alukan untuk memohon melalui kami ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

๐Ÿ“ฑWHATSAPP ‘PLOAN’ KE 010-376 7082 / 019-292 2723
๐Ÿ“ฑWHATSAPP ‘PLOAN’ KE 010-376 7082 / 019-292 2723
๐Ÿ“ฑWHATSAPP ‘PLOAN’ KE 010-376 7082 / 019-292 2723
P.S – Kalau sibuk sangat, komen je “pm” dulu di bawah. Nanti admin akan respon segera.Tq
#Loanexpert
#AgensiFSC
#Agent_loan
#personal_loan
#FastloanService

KENAPA PERLU PILIH AGENSI KAMI!

13442269_1039624402794314_8781152260943193238_n

PINJAMAN PERIBADI KHAS PEKERJA SEKTOR SWASTA,

MENGAPA ANDA PERLU PILIH KAMI !!!!
=============================================

KELEBIHAN AGENSI KAMI

  • Syarikat kami berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.
  • Pengarah syarikat kami merupakan bekas pengurus bank lebih daripada 5 buah institusi bank terkemuka di Malaysia.
  • Berpengalaman lebih 12 tahun dalam sektor perbankan dan ย menguruskan pinjaman peribadi swasta serta mempunyai hubungan baik dengan pihak pengurusan dan bahagian kelulusan pinjaman.
  • Pihak kami berhubung terus dengan pihak bank (Pangkat HEAD OF DEPARTMENT)
  • Agensi kami PAKAR dalam selok belok bagi menguruskan pinjaman peribadi untuk Sektor SWASTA!!
  • Respon yang cepat dan tepat mengenai setiap isu dan permasalahan yang dikemukakan oleh klien.
  • Servis kami yang pantas dan efisien. Diperakui oleh ramai klien-klien kami sebelum ini (rujuk testimoni sebelum ini)
  • Urusan dokumen kami mudah dan ringkas. Hanya melalui Medium ONLINE Whatsapp /email butiran dokumen yang diperlukan sahaja.
  • Serta urusan kami tanpa perlu pengesahan dari majikan atau dokumen setebal buku log dan tidak perlu Walk-In ke Bank.
  • Yang pasti kami menentang UPRONT sekeras-kerasnya!!! 

     

    p/s: Jangan segan jangan malu. PM kami dan para admin-admin kami akan respon kepada anda sepantas mungkin.

    KECEPATAN DAN KETEPATAN SERVIS KAMI TELAH DIAKUI OLEH BANYAK PIHAK !!!!!

 

#personalloan #pinjamanperibadi